Izvor vesti: Blic

Za đake osmog razreda ove godine će na završnom ispitu biti promenjen sistem bodovanja, jer će sva tri testa nositi 30 poena umesto 40, a za sada se ne zna da li će testovi, radi veće bezbednosti, nositi oznaku interno.

Konačan kalendar polaganja male mature još nije usvojen, ali će kao i do sada biti u junu i đaci će izaći na test iz srpskog (maternjeg) jezika, matematike i na kombinovani test od pet predmeta.

Pre toga imaće „generalnu probu” male mature, koja je zakazana za 24. i 25. april.

Termini održavanja probnog ispita usklađeni su sa kalendarom takmičenja, rekao je Tanjugu pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević i istakao da će o celom procesu brinuti novoformirana Jedinica za sprovođenje završnog ispita.

Nov način bodovanja, po 10 poena za svaki test, znači da će uspeh na mature nositi najviše 30 poena, a uspeh tokom školovanja maksimalnih 70 poena, i ovo rešenje je, kako kaže Antonijević, najpravednije za učenike.

bodovi_1

Prošle godine su test iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike nosili po 16 bodova, a kombinovani test osam poena. Za uspeh u školi moglo se dobiti najviše 60 bodova.

Novi koncept bodovanja, međutim, naišao je na kritike dela javnosti jer, kako je obrazloženo, manje uvažava znanje na ispitu nego ocene iz škole gde su kriterijumi takvi da svake godine raste broj vukovaca.

Pomoćnica ministra prosvete Zorana Lužanin ranije je objasnila da novim sistemom bodovanja nisu želeli da povećaju učešće završnog ispita da se ne bi dogodilo da učenici zanemare gradivo i počnu da se spremaju samo za test.

– Takođe, nismo želeli da na taj način omalovažimo ocenu nastavnika, iako smo svesni da su kriterijumi u školama blagi i da se svake godine povećava broj vukovaca – rekla je ranije Lužanin.

Ona je navela da će Ministarstvo raditi na podizanju objektivnosti ocenjivanja i učiniti sve da zaštiti nastavnike od roditelja koji bi želeli da utiču na ocenu.

Govoreći o bezbednosnim procedurama za završni ispit, Antonijević procenjuje da će ove godine mala matura proteći u boljim okolnostima, sa manje tenzija.

Test treba da postane jedna normalna aktivnost bez pritisaka, rekao je on i istakao da još nije doneta odluka hoće li i ove godine pitanja na maloj maturi nositi oznaku “interno”.

– Mi nikad ne možemo da isključimo neodgovorne pojedince u sistemu koji mogu zloupotrebiti proceduru, ali se nadamo da do toga neće doći. Učinićemo sve da kao i prošle godine sve protekne u redu – rekao je Antonijević.

Sve poslove u vezi sa organizacijom, pripremom i tehničkim detaljima obavljaće Jedinica za sprovođenje završnog ispita.

Na testu se osim znanja iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike proveravaju postignuća učenika još iz pet predmeta – biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Svi zadaci su nepoznati, a đaci već od ponedeljka mogu da kupe zbirke za pripremu male mature, po ceni od 600 dinara.

 

Leave a Reply

Android aplikacija
Android aplikacija