Izvor vesti:
Danas

Po nekim beogradskim školama pronela se vest da će mala matura, zbog štrajka prosvetnih radnika, biti ukinuta za ovogodišnju generaciju osmaka, ali iz Ministarstva prosvete demantuju tu informaciju.

Ipak, ni posle dva dana nismo dobili odgovor na pitanje šta će Ministarstvo preduzeti ukoliko prosvetni radnici i u drugom polugodištu nastave da drže skraćene časove na 30 minuta. Računica pokazuje da osmaci, koji uglavnom u rasporedu imaju po šest časova, zbog zakonskog štrajka dnevno gube po dva časa, odnosno deset u toku nedelje. Ako se taj broj pomnoži sa šest nedelja, koliko traje štrajk prosvetnih radnika, ispada da su đaci dosad izgubili 60 časova. Iz sindikata i škola poručuju da će sve što su učenici propustili biti nadoknađeno kada se štrajk završi.

– Učenici nisu izgubili ništa kada je reč o obradi metodskih jedinica, ali nedostaje vremena za utvrđivanje gradiva. Sve što su izgubili brzo može da se nadoknadi, tako da učenici neće biti ugroženi. Rešenje za prekid štrajka nije u rukama sindikata već vlade – kaže za Danas Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

U beogradskoj OŠ „Pavle Savić” kažu da je i do njih doprla priča o ukidanju završnog ispita, ali da se o tome ne razmišlja i da zaposleni koji su u zakonskom štrajku čine sve kako đaci ne bi bili na gubitku. U OŠ „France Prešern”, u kojoj su takođe skraćeni časovi, odgovaraju da će „intenzivirati rad po završetku štrajka” i da se protest prosvetnih radnika neće odraziti na pripremu učenika za polaganje završnog ispita. U ovoj školi ističu da nisu čuli priče o ukidanju male mature.

– Cilj takvih glasina je da se skrene pažnja sa glavnog problema i da se time pravi dodatni pritisak na prosvetne radnike. Ne postoji ništa što ne može da se nadoknadi. Svaki nastavnik se trudi da sažme gradivo i da ispredaje đacima ono što je bitno. Ovo što se dešava nije problem prosvetnih radnika, niti sindikata već vlade koja bi predstojeći raspust trebalo da iskoristi da izađe sa ozbiljnim rešenjem, a ne da ponižava prosvetne radnike, da preti… – ocenjuje za Danas Radmila Dodić, predsednica Foruma beogradskih osnovnih škola.

Sigurno je, dodaje, da će neki roditelji pokušati da iskoriste štrajk u školama i da traže ukidanje završnog ispita, jer oni „mogu da utiču na ocene na ovaj ili onaj način, a matura pokazuje pravo stanje stvari, ukoliko je korektno sprovedena”.

Leave a Reply

Android aplikacija
Android aplikacija